Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Turizmci Seçkin Arslan: Erdek'te eski yılların turizm duyarlılığı daha fazlaydı”

Turizmci Seçkin Arslan:  Erdek

Bugünkü konuğumuz, Erdekli turizmcilerden Seçkin Arslan. 1952 yılında, Erdek'te doğan Arslan ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Bugünkü konuğumuz, Erdekli turizmcilerden Seçkin Arslan.
1952 yılında, Erdek’te doğan Arslan ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
X X X
* Erdek’te hangi sektörlerde çalıştınız?
- Çocukluk yıllarımdan beri çalışma yaşamının içindeyim. Komilikten başladığım iş yaşamımda kulüp de işlettim. 1978 yılından beri restoran işletmeciliği yapıyorum. Önce Kent Restoran, ardından Kafkas Restoran ve şimdi de Prestij Restoran’ın işletmeciliğini yapıyorum.
* Turizm sektörüne ne zaman geçtiniz?
- 1982 yılında, Çuğra mevkiinde açtığım Kafkas Motel’de, o günden bu yana sektöre hizmetimi sürdürüyorum.
* Biraz, Erdek turizminin eski günlerinden söz edelim, isterseniz?
- Eski yıllarda Erdek turizmi çok canlıydı. Yalnız yerli turizme değil, yabancı turistlere de kucak açardı, Erdek. Almanlar ve Araplar da gelirdi, ilçemize. Yine, ilçemize gelen yerli turistler de genellikle zengin kişilerden oluşurdu. Ülkemizden de birçok tanınmış sanatçı, iş adamı ve politikacı, yaz tatillerini Erdek’te geçirirdi. “Sanat Güneşi”miz Zeki Müren, Türkân Şoray, Hakkı Yeten, Süleyman Seba, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Ali Doğan, Yaşar Okuyan hemen aklıma gelen ilk isimler…Vehbi Koç, 30 yıl aralıksız Pınar Otel’de kaldı, her yaz.
* Biraz, Zeki Müren’den söz edelim mi?
- Zeki Bey, “Mini Motel”de kalırdı. Sohbeti çok hoştu. Hele hele alkollü olduğunda sohbeti daha da tatlı olurdu. Alkollü olduğunda, müstehcen konuşmalardan hiç çekinmezdi. Erdek’te, Burhan Soydan’ın çiftliğinin bulunduğu bölgedeki halk plajında denize girmeyi severdi. Denizin içine koydurduğu masada, ayakları suyun içinde, bir şişe viskiyi bitirirdi. Zeki Bey’in kaldığı “Mini Motel”e yemekleri, Ali Baykuş’un işlettiği “Taş Restoran”dan gelirdi.
* “Taş Restoran”, nasıl bir mekândı, sayın Arslan?
- “Taş Restoran”, kendine özgü, kayalıklar arasındaki görünümüyle o yıllarda Erdek’in en önemli lokantasıydı. İlçenin prestijiydi. Ali Baykuş’un, yıllarca başarıyla işlettiği bu lokantanın, o dönemlerde Erdek turizmine büyük katkıları vardı.
* Erdek’in, o yıllarda, bugüne göre çok daha canlı olduğunu vurguluyorsunuz. Bugün, ne oldu, Erdek turizmine?
- Erdek, Türkiye’nin en güzel yerlerinin başlarında geliyor. Oksijeni bol. Hele hele Narlı Mahallesi’ndeki oksijen, hiçbir terde yok. O yıllarda Erdek’in, ülke düzeyinde çok iyi bir reklâmı, ismi vardı. Bu tanıtımı en iyi şekilde ise ilçeden memnun ayrılan turistler yapardı. O yıllarda, “Maşatlık” mevkiine, altı yıl süreyle tiyatro şenlikleri düzenleyerek, ilçeye tiyatro kültürü ve sevgisini aşılayan Genco Erkal ve arkadaşlarının Erdek’e katkılarını da inkâr edemeyiz. Bugünün Erdek turizmine gelince. Elbette ki çok geriledi. Eski yılların Erdek’i ve esnafının turizm duyarlılığının yerini, kozmopolit bir yapıya bürünen Erdek insanı ve esnafının geneldeki duyarsızlığı aldı. Şimdi ki esnaf, “1-1,5 ay içinde ne vursam kâr” anlayışına büründü.
* Erdek’in, turizmde eski günlerine dönmesi mümkün mü, sizce?
- Bu ortam ve koşullarda zor! Yıllar önce dünyaca ünlü tur operatörü Vural Öger’i, motelimde ağırlamış ve destek istemiştim. Ancak, Erdek’in tu rizm sektöründe bulunanlar, Öger’e gerekli ilgiyi göstermeyince bir sonuç çıkmadı. Erdek için tur operatörlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün, yine tanınmış tur operatörü, Bandırmaspor ve Erdekspor’un eski futbolcusu Sinan Vardar var. Geçtiğimiz günlerde, Erdekspor-Somaspor maçı için Erdek’e, Somaspor’un onursal başkanı olarak gelmişti. Belki, ondan, Erdek’e turlar düzenlemesi için destek istenebilir. Gerçekleşirse de önemli katkılar sağlar. Tabii ki, eski yıllarda olduğu gibi Bandırmaya, mutlaka bir hava alanı gerekli.
* Eski yıllarda Erdek balıkçılığı nasıldı?
- Çok bol ve çeşitte balık vardı. Hemen motelimizin önündeki iskeleden bile oltalarla balık avlardık. Sonraki yıllarda trolle yasak avlanma, Erdek Körfezi’ne büyük darbe vurdu. Paşalimanı Adası’nda, kara avcılığı da çok iyiydi. Bilinçsiz avlanma burayı da etkiledi. Av hayvanları azaldı. Paşalimanı’nda hâlen keklik ve tavşan avının yasaklanması gerekir.
* Erdek’teki birlik ve dayanışmayı nasıl değerlendiriyor sunuz?
- Hangi birlik ve dayanışmadan söz ediyorsunuz? Kent, politik açıdan ikiye bölündü. Eski yılların Erdek’i, birbirine çok bağlıydı. Geçtiğimiz günlerde, Erdek’in sporuna büyük emek ve hizmetleri geçen eski futbolcu ve antrenör Cavit Aydın’ın annesinin cenazesinde, Erdekli olarak Şâdi Bayraktar’ın dışında kimseyi göremeyince çok üzüldüm.



Reha Uluçay
17.11.2014 05:16:29
Seçkin Bey çok haklı, eski birlik ve beraberlik yok oldu. Sahili dün yürüyerek gezdim ve maalesef içim sızladı. Sahil bandı, tesisler bakımsız ve yıllrdır boş veya terkedilmiş tesisiler ve yapılarla dolu. Sen ve beni unutup biz diyerek kolları sıvamak gerekli. Mutlaka bir komite kurulmalı ve sahil değerlendirmesi yapılmalı.

  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli